באנליזה הנ"ל לא צויין אם המשתתפים היו תחת טיפול בסטטינים או לא. אני תחת הרושם שמי שכבר מטופל בסטטינים לא צפוי להפיק תועלת נוספת משמעותית מצריכת אומגה 3 . זה נכון ?
באנליזה הנ"ל לא צויין אם המשתתפים היו תחת טיפול בסטטינים או לא. אני תחת הרושם שמי שכבר מטופל בסטטינים לא צפוי להפיק תועלת נוספת משמעותית מצריכת אומגה 3 . זה נכון ?
למיטב הבנתי את הספרות המקצועית היום, ההמלצה פחות חזקה מאשר בעבר, בין היתר בשל התקדמות הטיפול התרופתי.
אנחנו יודעים שאומגה-3 מורידה רמות TG אבל אין לנו נתונים האם תוסף אומגה-3 להורדת TG אכן מוריד סיכון קרדיאלי.
אנחנו יודעים ממחקרים ישנים יותר, שאומגה-3 בכמות של 1 גרם ליום יכולה להפחית סיכון קרדיאלי במניעה שניונית. אבל במחקרים שפורסמו לאחרונה התוצאות היו הרבה פחות מרשימות.
במחקר ה- JELLIS היפני, דווקא בדקו את התוספת של אומגה-3 בנוסף לסטטינים וראו הפחתה בהיארעות חוזרת של אוטם ומוות קרדיאלי, אבל גם כאן מדובר על תקופה שהטיפול בסטטינים היתה קצת פחות אגרסיבי.
לגבי מניעה ראשונית – ראשית אנחנו יודעים שאומגה-3 מעלה מעט רמות LDL-C. נראה לי שאם כוללים במטה אנאליזה אנשים חולי לב שיש להם גם LDL-C גבוה – הרי שזה חוזר לסעיף הקודם. אמנם החוקרים מציינים שלא נמצא Effect modification במניעה ראשונית או שניונית, למרות זאת, המחקרים בשטח אינם חותכים.
במקרה כזה כמו גם למשל באותן מטה אנאליזות שסותרות לחלוטין כל קשר בין שומן רווי בדיאטה למחלות לב וכלי דם, יש לי תחושה שערבבו יותר מידי תת אוכלוסיות יחד.
ההמלצה שלנו היום היא לתת תוסף רק למניעה שניונית בחולים שאינם מאוזנים בעזרת הטיפול התרופתי המקובל. וניתן לתת 3-4 גרם אומגה-3 לאנשים עם רמות TG מוגברות.