• לערוץ ה-youtube שלנו
חדשות תזונה ובריאות
חדשות תזונה ובריאות
מידע מקצועי עבור דיאטנים, כנסים ואירועים בעולם המזון, תזונה ובריאות, הנחיות ותקנות ועוד.
  • דף הבית
  • אודות
        • עלינו
        • תוכנית הקיימות של יוניליוור
        • מותגים
  • מידע מקצועי עבורכם
        • מידע לעסק עצמאי
        • מצגות וסרטונים
        • מאמרים וכתבות
        • אינפוגרפיקות
        • צרכנים – מאפיינים, מגמות וטרנדים
        • מפגשי פורום
  • ניוזלטר
        • דייסות Oats & More

          דייסות Oats & More

        • ניוזלטר אפריל 2024

          ניוזלטר אפריל 2024

        • ניוזלטר דצמבר 2023

          ניוזלטר דצמבר 2023

        • ניוזלטר נובמבר 2023

          ניוזלטר נובמבר 2023

        • לעוד ניוזלטר
  • מתכונים
        • סדנת בישול דיגיטלית עם אודי ואושר
        • לעוד מתכונים
        • פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם
          העשרת התפריט בירקות

          פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם

  • קופונים לאנשי מקצוע
        • לכל הקופונים
        • 40% הנחה על מוצרי ברנפלקס אקסטרה חלבון ואקסטה פייבר

  • פודקאסטים
        • פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו
          פודקאסט

          פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו

        • פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול
          פודקאסט

          פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול

        • פרק  13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי
          פודקאסט

          פרק 13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי

        • פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן
          פודקאסט

          פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן

        • לעוד פודקסטים
  • צרו קשר
  • לערוץ ה-youtube שלנו
  • דף הבית
  • אודות
  • מידע מקצועי עבורכם
  • ניוזלטר
  • מתכונים
  • קופונים לאנשי מקצוע
  • פודקאסטים
  • צרו קשר
  • לערוץ ה-youtube שלנו
חיפוש
חדשות תזונה ובריאות
חדשות תזונה ובריאות
  • דף הבית
  • אודות
        • עלינו
        • תוכנית הקיימות של יוניליוור
        • מותגים
  • מידע מקצועי עבורכם
        • מידע לעסק עצמאי
        • מצגות וסרטונים
        • מאמרים וכתבות
        • אינפוגרפיקות
        • צרכנים – מאפיינים, מגמות וטרנדים
        • מפגשי פורום
  • ניוזלטר
        • דייסות Oats & More

          דייסות Oats & More

        • ניוזלטר אפריל 2024

          ניוזלטר אפריל 2024

        • ניוזלטר דצמבר 2023

          ניוזלטר דצמבר 2023

        • ניוזלטר נובמבר 2023

          ניוזלטר נובמבר 2023

        • לעוד ניוזלטר
  • מתכונים
        • סדנת בישול דיגיטלית עם אודי ואושר
        • לעוד מתכונים
        • פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם
          העשרת התפריט בירקות

          פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם

  • קופונים לאנשי מקצוע
        • לכל הקופונים
        • 40% הנחה על מוצרי ברנפלקס אקסטרה חלבון ואקסטה פייבר

  • פודקאסטים
        • פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו
          פודקאסט

          פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו

        • פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול
          פודקאסט

          פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול

        • פרק  13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי
          פודקאסט

          פרק 13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי

        • פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן
          פודקאסט

          פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן

        • לעוד פודקסטים
  • צרו קשר
  • לערוץ ה-youtube שלנו
חיפוש
דף הבית » דיון » אז יש תועלת בדיאטת דלת גלוטן גם למי שאינו סובל מצליאק ?

אז יש תועלת בדיאטת דלת גלוטן גם למי שאינו סובל מצליאק ?

דף הבית › פורומים › תזונה › אז יש תועלת בדיאטת דלת גלוטן גם למי שאינו סובל מצליאק ?

בחזרה לפורום
  • מאת
    דיון
  • 07/12/2018 בשעה 11:30 #16610

    מבקר

    בהקשר לכתבה הזו הייתי שמח לפרשנות והסבר. לכאורה נראה שהייתה תועלת לדיאטה דלת גלוטן בהפרעות במערכת העיכול ואפילו בירידה במשקל, אך שהסיבה לא קשורה לירידה בצריכת גלוטן עצמו.. אז מה אפשר להמליץ למטופלים ששואלים על דיאטת נטולות או דלות גלוטן ? עד כה סברתי, ונדמה לי שהיו אף מחקרים שתמכו בכך,  שמי שלא סובל מצליאק לא ממש צריך לבחור בדיאטה כזו…

  • מאת
    דיון
מוצגות 1 תגובות (מתוך 1 סה״כ)
  • מאת
    תגובות
  • 08/12/2018 בשעה 14:04 #16611

    ד"ר סיגל אילת-אדר

    פענוח נתונים מעניין, כי מה שאני הבנתי דווקא מהמאמר הוא: שאמנם דיאטה ללא גלוטן הורידה תחושת נפיחות ותרמה לירידה במשקל, אבל שההבדל יכול היה לנבוע מהבדלים אחרים בין הדיאטות שלא היו קשורים לגלוטן.

    אז הלכתי למאמר המלא: יש לציין שבמאמר מפורטות בדיקות רבות שלא פורטו בתקציר כמו למשל כמות ה- FOS – פוספואוליגוסכרידים, בשתי הדיאטות – מתוך מחשבה שאם יש הבדל ביניהן הוא אולי נובע מפוספואוליגוסכרידים שגם הם עלולים לגרום לאי נוחות בטנית.(לא היה הבדל בסך FOS אבל היו סוגים שונים בכל דיאטה)

    המשתתפים התבקשו להחליף את כל הדגנים שבדיאטה שלהם מזונות עשירים (בעיקר חיטה ושיפון)  ודלים (בעיקר שיבולת שועל) בגלוטן, מותאמים בכמות הסיבים התזונתיים. כל אלה סופקו להם.

    מסקנות החוקרים היו הרבה פחות מרשימות מתוצאות המחקר:

    החוקרים מציינים שהם הראו שדיאטה דלת גלוטן משנה את המיקרוביום ומפחיתה בעיקר ביפידובקטריה. אבל מציינים החוקרים, הם לא מצאו השפעה בריאותית של השינוי הזה במשך המחקר.

    החוקרים מציינים שלמרות שדיאטה דלת FOS לא מכילה גלוטן ומשפרת תחושות אי נוחות בטניות, לא ניתן לבודד את השיפור שנצפה במחקר הנוכחי, מהשפעה פסיכולוגית.

    לגבי התוצאה של ירידה במשקל של 800 גרם יותר (ב-8 שבועות) בקבוצת הדל גלוטן, למרות דיווח על צריכת קלוריות זהה, החוקרים מציינים שזו תצפית שנתמכת על מספר מחקרים בעכברים, וייתכן שהיא נובעת מהפחתת תרמוגנזה על ידי גלוטן, אבל זו תצפית ראשונה בבני אדם שדורשת אישוש.

    באופן כללי דיאטה דלת גלוטן לא תרמה לשיפור המערכת החיסונית פרט לעיכוב של יצירת ציטוקינים פרודלקתיים.

    החוקרים סכמו את המחקר במה שאני התחלתי: כל השינויים המוזכרים ייתכנו מההשפעה של הפחתת סיבים תזונתיים עם הפחתת מזונות עשירי גלוטן. (מה שלא ברור לי הוא, שבתוצאות מציינים החוקרים שלא היה הבדל בכמות הסיבים התזונתיים בין הדיאטות השונות. האם הם מתייחסים לסוג הסיבים התזונתיים?)

    עד כאן הפרשנות של המחקר הנוכחי. אני מצרפת כאן סיכום שנעשה ופורסם במדור "מכללה מקדמת בריאות" בעיתון ספורטון של המכללה האקדמית בוינגייט:

    גלוטן – אוהב או אויב?

    מה לא נכתב על גלוטן? החל מהיותו חלבון איכותי ועד להאשמתו במגוון מחלות מודרניות ובעיות בריאותית. נראה כי חלק לא מבוטל מהציבור נמנע מגלוטן מסיבות שנות, בין אם לרדת במשקל או על מנת להרגיש טוב יותר. אך האם ההמנעות מוצדקת או שמה מדובר בעוד טרנד חולף? סקירה זו באה  לעשות קצת סדר בבלאגן.

    גלוטן הוא חלבון שמצוי באופן טבעי בדגנים מסוימים (בחיטה,שעורה ושיפון) הגלוטן מקנה לבצק את גמישותו  ונמצא במאכלים כמו לחם, פסטה, עוגות, עוגיות וחטיפים מסוימים. גלוטן נמצא בשימוש גם בתעשיית המזון והתרופות.

    להלן שני מחקרים גדולים פורסמו לאחרונה בהם בחנו היבטים בריאותיים שונים של חלבון הגלוטן:

    המחקר הראשון פורסם במאי 2017 בכתב העת היוקרתי British Medical Journal . החוקרים בדקו את הקשר בין צריכה ממושכת של גלוטן לבין התפתחות והיארעות של מחלת עורקי הלב  (כלילית). המחקר עקב במשך 26 שנה אחר 64,714 נשים ו45,303 גברים (למשך סה"כ 273,931 שנות אדם). צריכת הגלוטן דווחה על ידי שאלוני תכיפות צריכת מזונות. מסקנת המחקר הברורה היתה שאין קשר בין צריכה ארוכת טווח של גלוטן לסיכון מוגבר למחלת לב כלילית. מאידך, החוקרים ראו שהמנעות מגלוטן עלולה לגרור לצריכה מופחתת של דגנים מלאים. מאחר והם מכילים בין היתר סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, דווקא בקרב אלה שנמנעו מגלוטן, נמדד סיכון מוגבר למחלת לב כלילית.

    המחקר השני פורסם באמצע מרץ 2018, בעיתון Neurogastroenterology & Motility. במחקר נבחנה תופעה בשם: Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) או במילים אחרות רגישות לגלוטן שאינה מאבוחנת כצליאק. החוקרים עשו מחקר אקראי כפול סמיות בקרב 20 אנשים שהצהירו שהם רגישים לגלוטן אך ללא אבחנה רפואית של צליאק או אלרגיה לגלוטן. חלקם אכלו פעם אחת מאפה עם גלוטן ובחלק אחר של המחקר "פלסבו" (מאפה ללא גלוטן). אחרי האכילה, התבקשו הנבדקים לדרג תסמינים במערכת העיכול בעזרת שאלון. מעניין לראות ש- 16 מתוך 20 הנבדקים, דיווחו על תופעות לוואי מוגברות דווקא בעת צריכת הפלסבו! מה שניתן לייחס לתגובה פסיכוסומטית (תגובה פסיכולוגית שמתבטאת באופן פיזי).

    אמנם המחקר הראשון הינו מחקר תצפיתי ולכן ניתן להסיק כי קיים מתאם סטטיסיטי אך לא קשר סיבתי והמחקר השני הוא בעל  מדגם יחסית קטן אך מחקרים אלה מחזקים את הקונצזנוס המקצועי הקיים היום בנושא אשר מדגיש כי:

    הסיבות היחידות להמנע מגלוטן הינן מחלת הצליאק או אלרגיה לגלוטן!

    מאחר וחלבון הגלוטן נמצא במגוון רחב של מוצרים ההחלטה להמנע ממנו (מכל סיבה שהיא) מוציאה מחוץ לתחום מאכלים רבים. ככל שנמנע מעצמנו יותר מאכלים, הסיכוי לפתח חסרים תזונתיים עולה.

    ברצונינו לחדד: במידה והסיבה בעקבותיה החלטתם להמנע מגלוטן, הינה שיפור בריאות כללית ו/או ירידה במשקל, עליכם להיות מודעים אלו רכיבים תזונתיים עליכם להשלים וכי בחירה זו אינה מגובה מחקרית.

    מחקר זה עונה למגמה הקיימת לאחרונה בתקשורת וברשתות החברתיות: לבחור "אויב מר". בין אם סוכר, שומן או גלוטן. או להאשים רכיב תזונתי אחד במגפת ההשמנה ו/או תחלואה מסויימת. גישה זו פשטנית ביתר, מביאה לקיצוניות וחוטאת לאמת.

    בריאות בכלל והשמנה בפרט, מושפעת ממכלול גורמים שדורשים טיפול רב מקצועי.

    עשו לעצמכם טובה המנעו מהגבלות תזונתיות מיותרות ולא מוצדקות. במידת הצורך, גשו לדיאטן קליני לייעוץ מקצועי ותפירת תוכנית התערבות אישית.

    http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1892  – קישור למחקר ראשון

    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/nmo.13332   – קישור למחקר שני

    חג שמח ו… רק בריאות!

    צוות קידום בריאות – ד"ר סיגל אילת אדר ושי וייס.

  • מאת
    תגובות
מוצגות 1 תגובות (מתוך 1 סה״כ)
  • הפורום 'תזונה' נסגר לדיונים ולתגובות חדשות.
התחבר
ניוזלטר
דייסות Oats & More

דייסות Oats & More

ניוזלטר אפריל 2024

ניוזלטר אפריל 2024

לרשימה המלאה ולהרשמה
 
עדכונים
תקנון הסקר על דייסות Oats & More של תלמה

תקנון הסקר על דייסות Oats & More של תלמה

שיבולת שועל וסיב בטא-גלוקן: על ההשפעות הבריאותיות והמנגנונים הפיזיולוגיים

שיבולת שועל וסיב בטא-גלוקן: על ההשפעות הבריאותיות והמנגנונים הפיזיולוגיים

סלט עלים עם ויניגרט סלק

סלט עלים עם ויניגרט סלק

 
תגיות
תגיות
אודי ואושר אינפוגרפיקה ארוחת בוקר בת אל גולדשטיין גילי חיים דיאטנים צעירים הילה סקודוביץ הפחתת נתרן הרגלי אכילה הרגלי תזונה חלבון טבעוני טיפים יוניליוור יוניליוור בריאות ילדים ותזונה ירקות ללא גלוטן מדברים מחוץ לצלחת מור טלר מתכון מתכון בריא סדנת בישול עמותת עתיד עמית גנור פודקאסט פורום דור העתיד צבי מגזיניק קנור קרן דודסון קרן דוידסון שי אוחיון שיבולת שועל שיווק דיגיטלי שירי אלטמן שיר מצויינים שמן זית שמן קוקוס שרלוט גרון תזונה תזונה בריאה תזונה מבוססת צומח תזונה נבונה תזונת ספורטאים תלמה
כללי
  • דף הבית
  • אודות
  • מותגים
  • תוכנית הקיימות של יוניליוור
  • צרו קשר
כלים לדיאטנים.יות
  • מידע לעסק עצמאי
  • מצגות וסרטונים
  • מאמרים וכתבות
  • ניוזלטר
  • מחשבונים וכלים שימושיים
  • המלצות איגודי בריאות בעולם
  • אתרי תזונה מומלצים
  • ארגוני בריאות בעולם
  • מידע וקישורים חיצוניים
עוד בשבילכם
  • קופונים לאנשי מקצוע
  • מתכונים
  • ארכיון פורום תזונה מקצועי
הישארו בקשר!









    © כל הזכויות שמורות יוניליוור 2024
    גלילה לראש העמוד