סליחה על העיכוב במתן התשובה – נסיעה ארוכה יחד עם הרצון לענות לעומק עיכבו אותי.
אז ראשית יש לציין שזה לא מחקר ראשון שמגיע לאותה מסקנה.
במטה אנאליזה של 21 מחקרי עוקבה במניעה שניונית, במשך מעקב של 5-23 שנים אחר 347,747 משתתפים, צריכת SFA לא נמצאה קשורה לסיכון מוגבר למל"כ, שבץ מוחי או מחלות קרדיוואסקולריות (RR=1 95%CI 0.89,1.11). החוקרים ציינו, כי מסתמנת הטיה לרעת כיוון הימנעות מפרסום מחקרים בהם לא נמצא קשר בין צריכת SFA למל"כ. כלומר, התוצאה אמורה להיות שלילה מהותית יותר של הקשר.
Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2010;91:535-46.
יחד עם זאת, בכל המחקרים מסקנת המחקר הינה שיש להגביל צריכת שומן רווי. למשל במחקר שהשואל מצטט, המסקנה היא:
Dietary guidelines must carefully consider the health effects of recommendations for alternative "macronutrients to replace trans fats and saturated fats.
ייתכן שהפער בין הממצאים להמלצה נובע ממשנה זהירות של הכותבים, אך ייתכן שמדובר גם בקושי "להפרד" מהקונספט המוכר.
מאידך יש לציין מספר מגבלות של המחקרים הללו:
1. בכל מזון מהחי יש גם שומן מסוג אחר. למשל 1/3 מהשומן של העוף הוא שומן חד בלתי רווי. ולכן, כשמתייחסים לסך השומן הרווי בתפריט לא "מקזזים" את ההשפעה החיובית של השומן החד בלתי רווי. מדובר פה בטעות של קולינאריות או השפעות הדדיות של מרכיבי תזונה שונים.
2. לכן, ייתכן שהשומן הרווי במזונות שונים משפיע באופן שונה. וזו הסיבה שהחלו להתייחס ל"דפוסי אכילה" יותר מאשר להרכב המזון.
3. כשם שהחוקרים מציינים שכפי הנראה שומן טרנס שמיוצר באופן טבעי בקיבות בקר, אינו מזיק כמו שומן הטרנס המתועש. ייתכן שהשומן הרווי ממזונות מסויימים אף הוא מזיק פחות.
4. נושא שמרבים לעסוק בו לאחרונה הוא חלב ומוצריו. ייתכן שההשפעה של השומן הרווי בחלב ומוצריו שונה מאשר זו של הבשר. נושא זה לא נבדק במטה אנאליזות המצוטטות.
5. חשוב להדגיש שבכל המחקרים מצאו החוקרים הטרוגניות בין המחקרים, מה שמחליש את התוצאות.
ולכן – אני הייתי אומרת שבואו נסתפק בכך שאין הגבלה כל כך חמורה על צריכה סך שומן בדיאטה כפי שהיה בעבר, וכפועל יוצא מכך יש גם עליה מסוימת בצריכת השומן הרווי. אך נראה לי שמוקדם להסיר את ההמלצה להגבלת שומן רווי לחלוטין.