השאלה חשובה ונכונה שכן מובן שרמות גבוהות בדם יכולות לנבוע מסיבות רבות שאינן קשורות בתזונה. לדוגמא: רמות נמוכות של ויטמין D בדם נמצאו קשורות למחלות לב וכלי דם אבל אין הוכחה שהחזרת רמתן לנורמה מונעת מחלות לב וכלי דם. כך לדוגמא חומצה פולית מורידה רמות הומוציסטאין לאנשים עם רמות הומוציסטאין גבוה, אך לא הוכח שהפחתת רמות הומוציסטאין בעזרת חומצה פולית מפחיתה סיכון למחלת לב.
באשר לחלקה השני של השאלה, אני מצטטת ממסמך העמדה של עמותת הדיאטנים והאיגוד הקרדיולוגי (וועדה שעמדתי בראשה):
במטה-אנאליזה משנת 2005 נבדקו 97 מחקרי התערבות, מתוכם 14 היו על n3 אשר בחנו את ההשפעות של טיפולים שונים לדיסליפידמיה על תחלואה ותמותה קרדיוואסקולרית. התוצאותת הטובות נצפו עם סטטינים וn-3 כאשר באחרון נמצאה ירידה בסך התמותה של 23% (RR=0.77, 95% CI: 0.63,0.94) והפחתת תמותה קרדיאלית ב 32% (RR=0.68, 95% CI: 0.52,0.90). סטטינים הפחיתו את התמותה ב-13% ו- 22% בהתאמה בלבד 7.
לאחרונה פורסמו שני מחקרים שהראו שבחולים בסיכון גבוה (עם מל"כ ו/או סוכרת) המקבלים טיפול אופטימלי (פולשני ותרופתי כולל סטטינים) לפי קווי ההנחיה המקובלים כיום, תוספת של n-3 לא הניבה יתרון בהשפעה על תחלואה ותמותה במעקב של שנה לאחר האוטם. לעומת זאת, במחקר אחר נמצא יתרון של טיפול ב-1 גר' תוספי n-3 ביום, בהורדת סמנים למוות פתאומי (כגון הפרעות קצב חדריות והארכת מיקטע QT), בחצי שנה הראשונה לאחר אוטם שריר הלב,אך לא נבדקה תמותה .
במטה-אנאליזה מעודכנת יותר משנת 2014 של 14 מחקרים מבוקרים בקרב 20,485 אנשים , שפורסמה לאחרונה לא נמצאה השפעה של תוספי n-3 על הארעות מחלות לב וכלי דם(RR=1.09; 95% CI, 0.89,1.14) , 11, שבץ מוחי (RR= 0.94 ,95%CI 0.90,0.98) 12 או פרפור עליות (OR 0.81, 95% CI =0.57, 1.15 ) 13.
במטה-אנאליזה של 20 מחקרי התערבות כפולי סמויות (13 מהם במניעה שניונית),הכוללים 68,680 מטופלים נמצא כי תוספי n-3 לא היו קשורים בהפחתה יחסית או מוחלטת לסך תמותה
(RR 0.96; 95% CI= 0.91,1.02), לתמותה קרדיאלית (RR= 0.91; 95% CI, 0.85, 0.98), לאוטם שריר הלב (RR= 0.89; 95% CI, 0.76 ,1.04) למוות פתאומי מאוטם שריר הלב
(RR= 0.87; 95% CI, 0.75, 1.01) או לשבץ מוחי RR= 1.05; 95% CI, 0.93,1.18.
למעשה ההמלצה הנגזרת ממחקרים אלה היתה, שכדאי להוסיף אומגה-3 בכמות של 1 גרם ליום רק לאנשים חולי לב, שמטופלים בסטטינים ובאספירין אבל אינם מאוזנים מבחינת גורמי הסיכון הקרדיאליים.
אומגה-3 בכמות 3-4 גרם ליום גם מוריד רמות TG. אבל המשמעות של ההפחתה מבחינת מחלות לב וכלי דם או אוטמים חוזרים, לא נבדקה.