• לערוץ ה-youtube שלנו
חדשות תזונה ובריאות
חדשות תזונה ובריאות
מידע מקצועי עבור דיאטנים, כנסים ואירועים בעולם המזון, תזונה ובריאות, הנחיות ותקנות ועוד.
  • דף הבית
  • אודות
        • עלינו
        • תוכנית הקיימות של יוניליוור
        • מותגים
  • מידע מקצועי עבורכם
        • מידע לעסק עצמאי
        • מצגות וסרטונים
        • מאמרים וכתבות
        • אינפוגרפיקות
        • צרכנים – מאפיינים, מגמות וטרנדים
        • מפגשי פורום
  • ניוזלטר
        • דייסות Oats & More

          דייסות Oats & More

        • ניוזלטר אפריל 2024

          ניוזלטר אפריל 2024

        • ניוזלטר דצמבר 2023

          ניוזלטר דצמבר 2023

        • ניוזלטר נובמבר 2023

          ניוזלטר נובמבר 2023

        • לעוד ניוזלטר
  • מתכונים
        • סדנת בישול דיגיטלית עם אודי ואושר
        • לעוד מתכונים
        • פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם
          העשרת התפריט בירקות

          פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם

  • קופונים לאנשי מקצוע
        • לכל הקופונים
        • 40% הנחה על מוצרי ברנפלקס אקסטרה חלבון ואקסטה פייבר

  • פודקאסטים
        • פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו
          פודקאסט

          פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו

        • פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול
          פודקאסט

          פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול

        • פרק  13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי
          פודקאסט

          פרק 13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי

        • פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן
          פודקאסט

          פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן

        • לעוד פודקסטים
  • צרו קשר
  • לערוץ ה-youtube שלנו
  • דף הבית
  • אודות
  • מידע מקצועי עבורכם
  • ניוזלטר
  • מתכונים
  • קופונים לאנשי מקצוע
  • פודקאסטים
  • צרו קשר
  • לערוץ ה-youtube שלנו
חיפוש
חדשות תזונה ובריאות
חדשות תזונה ובריאות
  • דף הבית
  • אודות
        • עלינו
        • תוכנית הקיימות של יוניליוור
        • מותגים
  • מידע מקצועי עבורכם
        • מידע לעסק עצמאי
        • מצגות וסרטונים
        • מאמרים וכתבות
        • אינפוגרפיקות
        • צרכנים – מאפיינים, מגמות וטרנדים
        • מפגשי פורום
  • ניוזלטר
        • דייסות Oats & More

          דייסות Oats & More

        • ניוזלטר אפריל 2024

          ניוזלטר אפריל 2024

        • ניוזלטר דצמבר 2023

          ניוזלטר דצמבר 2023

        • ניוזלטר נובמבר 2023

          ניוזלטר נובמבר 2023

        • לעוד ניוזלטר
  • מתכונים
        • סדנת בישול דיגיטלית עם אודי ואושר
        • לעוד מתכונים
        • פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם
          העשרת התפריט בירקות

          פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם

  • קופונים לאנשי מקצוע
        • לכל הקופונים
        • 40% הנחה על מוצרי ברנפלקס אקסטרה חלבון ואקסטה פייבר

  • פודקאסטים
        • פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו
          פודקאסט

          פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו

        • פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול
          פודקאסט

          פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול

        • פרק  13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי
          פודקאסט

          פרק 13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי

        • פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן
          פודקאסט

          פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן

        • לעוד פודקסטים
  • צרו קשר
  • לערוץ ה-youtube שלנו
חיפוש
דף הבית » מאמרים וכתבות » מתוק לו? מתוק לא! מאת החוקרת הסנסוריקה קרן קורלי.

מתוק לו? מתוק לא! מאת החוקרת הסנסוריקה קרן קורלי.

מערכת האתר

דברים שכדאי לדעת כשמפחיתים סוכר לצרכנים.

אהבה לטעם המתוק ולטעם המלוח היא תכונה אבולוציונית – ככה אנחנו נולדים. מחקרים מראים שכבר בבטן האם, העובר מגיב בחיוביות לאחר שהאם אוכלת מזון מתוק- תדירות בליעת מי השפיר תעלה כתגובה לתמיסה מתוקה ותרד בתמיסה מרה.

כיום, במדינת ישראל, הציבור  צורך כמויות גבוהות מהמומלץ של מלח וסוכר. המצב אף חמור יותר בקרב ילדים, אשר צורכים כמעט פי 2 יותר מכמות המלח המומלצת ליום. מצב זה הביא את משרד הבריאות בחודש נובמבר 2016 להקים ועדת אסדרה לקידום תזונה בריאה ועידוד ייצור מוצרים מופחתים סוכר ומלח. אחת מהמלצות הועדה היא סימון סוכר, מלח ושומן רווי אינפורמטיבי ושיפוטי בחזית האריזה.

זהו מהלך מבורך וחשוב ביותר. יחד עם זאת, חוש הטעם של ילדים ומבוגרים כאחד, אינו מושפע מהמלצות ועדת הבריאות. במידה והמוצרים לא טעימים מספיק, הם לא יצרכו אותם. אחד המאפיינים של צרכנים הוא הרצון "ללכת בלי ולהרגיש עם". במרבית המקרים יעדיף הצרכן לצרוך מזונות בריאים, מופחתים סוכר ומלח, אך אם המוצר מופחת הסוכר והמלח לא יהיה טעים, סביר להניח שהוא לא יקנה אותו ויחזור להרגליו הקודמים.

לאור כל אלו, חשוב שהמטרה העיקרית לא תהיה רק הפחתת סוכר ומלח במוצרים, אלא הפחתה תוך ייצור מוצרים טעימים, ללא פגיעה מהותית בחוויה הסנסורית. לשם כך קיימים מספר מהלכים המאפשרים שמירה על החוויה החושית של צרכנים למרות הפחתות המלח והסוכר.

כדי לעמוד ביוזמה של משרד הבריאות, בפני היצרן עומדות מספר אפשרויות.

ההבדל הקטן בין הפחתת סוכר להפחתת מתיקות

אחת הדרכים לשמירה על חווית הטעם היא להפחית סוכר או מלח ללא הפחתה של מתיקות\מליחות. לדוגמא ניתן להמיר את הסוכר המופחת בממתיקים מסוגים שונים כגון סטיביה, אשר מאפשרים לשמור על אותה רמה של תחושת מתיקות. דוגמא אחרת היא להפחית מלח ללא הפחתת מליחות על ידי שימוש בחומרי טעם כמו מונו-סודיום גלוטמט, תבלינים ועשבי תיבול שונים. מחקרים שערכנו מראים כי ברוב המקרים זהו הפתרון המועדף על ידי הצרכן היות ולרוב שינוי הטעם פחות משמעותי. אך הבעיה לא באמת נפתרת, מאחר שצרכנים ימשיכו לבחור מוצרים מתוקים ומלוחים ולא יחול שינוי אמיתי בהעדפות הצרכן ובהרגליו.

שימוש באינטראקציות סנסוריות למיסוך הפחתות סוכר\מלח

כאשר אנחנו אוכלים, כל החושים שלנו עובדים במקביל, מה שהופך את חווית האכילה  לחוויה חושית מורכבת. על-מנת למסך את הפחתת הסוכר או המלח, ניתן להיעזר בחושים אחרים. לדוגמא- שימוש בחוש הראייה: במחקרים סנסוריים שבצענו בקרב ילדים ומבוגרים נמצא שמשקה פירות נתפס מתוק יותר כאשר צבעו כהה יותר, יוגורט בצבע ורוד-תות נתפס פחות חמוץ מיוגורט לבן.

דוגמא אחרת היא שימוש בחוש הריח: גם כאן מצאנו במחקרים שעשינו שהוספת ארומות מתוקות, כמו ריח של תות, וניל, דבש וקרמל, מחזקות את תפיסת המתיקות. מנגד, ריח של גריל/ברביקיו, סויה או דגים מחזקים את תפיסת המליחות.

כלומר, ניתן להשתמש באינטראקציות סנסוריות בין חושים שונים על מנת למסך על הפחתת הסוכר או המלח.

הפחתה הדרגתית

אופציה נוספת היא לבצע הפחתת סוכר או מלח באופן הדרגתי, כך שהצרכן לא ירגיש בהבדל, בהשוואה למוצר האחרון. מתודולוגיה זו מפחיתה לאורך זמן את הסוכר/מלח בריכוזים קטנים יחסית, שלרוב אינם מורגשים על ידי הצרכן הממוצע (ריכוזים שהם נמוכים מסף החישה של כל טעם, כלומר נמוכים מהריכוז המינימלי הנדרש כדי לחוש בטעם). לרוב, תוכנית הפחתה נפרשת על מספר שנים, כאשר בכל שלב מבוצעת הפחתה קטנה יחסית בהשוואה למוצר שכבר נמצא על המדף. שיטה זו פועלת באחריות כלפי הצרכן ומאפשרת לו תקופת הסתגלות שתביא לשינוי מהותי בהרגלי הצריכה שלו. חסרונה של שיטה זו הוא הזמן – לרוב זו תוכנית אסטרטגית הנפרשת על פני מספר שנים ותוצאותיה נראות רק בטווח הרחוק.

לסיכום, אל לנו לשכוח שהפחתות סוכר ומלח הן לא רק אתגר בריאותי אלא גם אתגר ייצורי, שכן למלח ולסוכר תפקיד חשוב ברמה הסנסורית, עם השפעות ישירות על הטעם, המרקם והמראה של המוצר, על-מנת שמוצרים מופחתי סוכר/מלח יכנסו לתפריט הקבוע של הצרכנים, יש לדאוג לשמר את החוויה הסנסורית. בסופו של יום, אם המוצר לא טעים, סביר להניח שצרכנים לא יאכלו אותו, לא משנה כמה הוא בריא.

מאת: קרן קורלי, מובילה כיום את תחום המחקר הסנסורי בארץ, מנכ"ל ובעלים New Sense Research , מקבוצת Nielsen .

הפחתת מלח הפחתת סוכר טעם מתוק סוכר סנסוריקה
ניוזלטר
דייסות Oats & More

דייסות Oats & More

ניוזלטר אפריל 2024

ניוזלטר אפריל 2024

לרשימה המלאה ולהרשמה
 
עדכונים
תקנון הסקר על דייסות Oats & More של תלמה

תקנון הסקר על דייסות Oats & More של תלמה

שיבולת שועל וסיב בטא-גלוקן: על ההשפעות הבריאותיות והמנגנונים הפיזיולוגיים

שיבולת שועל וסיב בטא-גלוקן: על ההשפעות הבריאותיות והמנגנונים הפיזיולוגיים

סלט עלים עם ויניגרט סלק

סלט עלים עם ויניגרט סלק

 
תגיות
תגיות
אודי ואושר אינפוגרפיקה ארוחת בוקר בת אל גולדשטיין גילי חיים דיאטנים צעירים הילה סקודוביץ הפחתת נתרן הרגלי אכילה הרגלי תזונה חלבון טבעוני טיפים יוניליוור יוניליוור בריאות ילדים ותזונה ירקות ללא גלוטן מדברים מחוץ לצלחת מור טלר מתכון מתכון בריא סדנת בישול עמותת עתיד עמית גנור פודקאסט פורום דור העתיד צבי מגזיניק קנור קרן דודסון קרן דוידסון שי אוחיון שיבולת שועל שיווק דיגיטלי שירי אלטמן שיר מצויינים שמן זית שמן קוקוס שרלוט גרון תזונה תזונה בריאה תזונה מבוססת צומח תזונה נבונה תזונת ספורטאים תלמה
כללי
  • דף הבית
  • אודות
  • מותגים
  • תוכנית הקיימות של יוניליוור
  • צרו קשר
כלים לדיאטנים.יות
  • מידע לעסק עצמאי
  • מצגות וסרטונים
  • מאמרים וכתבות
  • ניוזלטר
  • מחשבונים וכלים שימושיים
  • המלצות איגודי בריאות בעולם
  • אתרי תזונה מומלצים
  • ארגוני בריאות בעולם
  • מידע וקישורים חיצוניים
עוד בשבילכם
  • קופונים לאנשי מקצוע
  • מתכונים
  • ארכיון פורום תזונה מקצועי
הישארו בקשר!









    © כל הזכויות שמורות יוניליוור 2024
    גלילה לראש העמוד