• לערוץ ה-youtube שלנו
חדשות תזונה ובריאות
חדשות תזונה ובריאות
מידע מקצועי עבור דיאטנים, כנסים ואירועים בעולם המזון, תזונה ובריאות, הנחיות ותקנות ועוד.
  • דף הבית
  • אודות
        • עלינו
        • תוכנית הקיימות של יוניליוור
        • מותגים
  • מידע מקצועי עבורכם
        • מידע לעסק עצמאי
        • מצגות וסרטונים
        • מאמרים וכתבות
        • אינפוגרפיקות
        • צרכנים – מאפיינים, מגמות וטרנדים
        • מפגשי פורום
  • ניוזלטר
        • דייסות Oats & More

          דייסות Oats & More

        • ניוזלטר אפריל 2024

          ניוזלטר אפריל 2024

        • ניוזלטר דצמבר 2023

          ניוזלטר דצמבר 2023

        • ניוזלטר נובמבר 2023

          ניוזלטר נובמבר 2023

        • לעוד ניוזלטר
  • מתכונים
        • סדנת בישול דיגיטלית עם אודי ואושר
        • לעוד מתכונים
        • פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם
          העשרת התפריט בירקות

          פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם

  • קופונים לאנשי מקצוע
        • לכל הקופונים
        • 40% הנחה על מוצרי ברנפלקס אקסטרה חלבון ואקסטה פייבר

  • פודקאסטים
        • פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו
          פודקאסט

          פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו

        • פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול
          פודקאסט

          פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול

        • פרק  13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי
          פודקאסט

          פרק 13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי

        • פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן
          פודקאסט

          פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן

        • לעוד פודקסטים
  • צרו קשר
  • לערוץ ה-youtube שלנו
  • דף הבית
  • אודות
  • מידע מקצועי עבורכם
  • ניוזלטר
  • מתכונים
  • קופונים לאנשי מקצוע
  • פודקאסטים
  • צרו קשר
  • לערוץ ה-youtube שלנו
חיפוש
חדשות תזונה ובריאות
חדשות תזונה ובריאות
  • דף הבית
  • אודות
        • עלינו
        • תוכנית הקיימות של יוניליוור
        • מותגים
  • מידע מקצועי עבורכם
        • מידע לעסק עצמאי
        • מצגות וסרטונים
        • מאמרים וכתבות
        • אינפוגרפיקות
        • צרכנים – מאפיינים, מגמות וטרנדים
        • מפגשי פורום
  • ניוזלטר
        • דייסות Oats & More

          דייסות Oats & More

        • ניוזלטר אפריל 2024

          ניוזלטר אפריל 2024

        • ניוזלטר דצמבר 2023

          ניוזלטר דצמבר 2023

        • ניוזלטר נובמבר 2023

          ניוזלטר נובמבר 2023

        • לעוד ניוזלטר
  • מתכונים
        • סדנת בישול דיגיטלית עם אודי ואושר
        • לעוד מתכונים
        • פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם
          העשרת התפריט בירקות

          פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם

  • קופונים לאנשי מקצוע
        • לכל הקופונים
        • 40% הנחה על מוצרי ברנפלקס אקסטרה חלבון ואקסטה פייבר

  • פודקאסטים
        • פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו
          פודקאסט

          פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו

        • פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול
          פודקאסט

          פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול

        • פרק  13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי
          פודקאסט

          פרק 13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי

        • פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן
          פודקאסט

          פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן

        • לעוד פודקסטים
  • צרו קשר
  • לערוץ ה-youtube שלנו
חיפוש
דף הבית » מאמרים וכתבות » השלכות הדגן המלא על תחלואה במחלות קרדיווסקולריות וסוכרת

השלכות הדגן המלא על תחלואה במחלות קרדיווסקולריות וסוכרת

מערכת האתר

אין ספק, כי לצריכת דגנים מלאים ישנם יתרונות בריאותיים מוכחים ואין ספק שההמלצה  להעדיף לחם המכיל קמח מלא על פני לחם מקמח לבן בלבד, היא הכרחית. כמו ההמלצה להעדיף דגנים מלאים, כגון דגני בוקר עתירי סיבים תזונתיים, קרקרים מחיטה מלאה, ותוספות המתבססות על אורז מלא ודגנים נוספים. בהרצאתו "הסיב שבדגן – המצוי והרצוי" , טוען […]

דגנים מלאים

אין ספק, כי לצריכת דגנים מלאים ישנם יתרונות בריאותיים מוכחים ואין ספק שההמלצה  להעדיף לחם המכיל קמח מלא על פני לחם מקמח לבן בלבד, היא הכרחית. כמו ההמלצה להעדיף דגנים מלאים, כגון דגני בוקר עתירי סיבים תזונתיים, קרקרים מחיטה מלאה, ותוספות המתבססות על אורז מלא ודגנים נוספים.

בהרצאתו "הסיב שבדגן – המצוי והרצוי" , טוען הדיאטן ד"ר נסטור ליפובצקי, PhD באפידמיולוגיה ורפואה מונעת, כי יש להתייחס למבנה הגרעין ולמדד הגליקמי השונה שנוצר עקב טחינתו בהקשר של תחלואה במחלות קרדיווסקולריות ומחלת הסוכרת.  ד"ר ליפובצקי דיבר בכנס של החוג לרפואת אורחות חיים של איגוד רופאי המשפחה, שהתקיים בכפר בלום בחודש פברואר 2015. הסשן בכנס היה בחסות יוניליוור והשתתפו בו כ-120 רופאי משפחה, מכל קופות החולים, העוסקים בלימוד נושאים הקשורים לאורחות חיים באמצעות הרצאות בנושאי תזונה, פעילות גופנית, שינה, סטרס ורגיעה וכן סדנאות חווייתיות, בהן סדנת בישול בריא, סדנת גמילה מעישון, לימוד עקרונות הגישה המוטיבציונית, סדנת יוגה ועוד.

כיצד משפיעה טחינת הגרעין על המדד הגליקמי שלו

להלן עקרי הרצאתו של ד"ר ליפובצקי בנושא הדגן המלא וההשלכות על הבריאות.

ד"ר נסטור ליפובצקי
ד"ר נסטור ליפובצקי

"בשנות ה-40-50 של המאה הקודמת חלה באנגליה ירידה דרמתית בשיעור התמותה מאירועים לבביים ומוחיים אצל חולי סוכרת. ואולם בהמשך שיעור התמותה החל שוב לעלות. התמונה מתאימה במדויק לשנים בהן היתה חובה להשתמש ב"קמח לאומי". קמח שהינו הרבה פחות מעובד מהקמח הלבן. מכאן החל עידן הסיבים תזונתיים למניעת מחלת הסוכרת.

אבל האם רק כמות הסיבים התזונתיים המסיסים קובעת את יעילות השפעתם על מחלת הסוכרת או שקיימים גורמים אחרים הקשורים למבנה הסיב שחשובים אפילו יותר?

התשובה לשאלה זו מסתתרת בטחינת הגרעין והשפעתה הדרמטית של פעולת הטחינה על המדד הגליקמי של הגרעין. הגרעין המלא לעומת הגרעין הטחון משפיע לא רק על המדד הגליקמי אלא גם על עקומת הגלוקוז בארוחות מאוחרות יותר, צהריים וערב. כאשר נראה שהגרעינים היעילים ביותר בהשפעתם הם שיפון ושעורה.  WHO ו- FAOממליצים שרוב המזונות המכילים פחמימות בתזונת האדם יהיו אלה המכילים פוליסכרידים לא עמילניים (nonstarch polysaccharides) , בעלי מדד גליקמי נמוך. ולכן דגנים מסוימים, ירקות, קטניות ופירות יכולים להיות בחירות נכונות. ארגוני הסוכרת בארה"ב, אוסטרליה ואירופה תומכים בדעה זו כדי לטפל בסוכרת מסוג 1 ו-2.

האם נלקחת בחשבון האפשרות שהשפעתם של סיבים מסיסים מגרעין טחון שונה לחלוטין מהשפעתם של אותם סיבים כאשר המבנה שלהם לא שונה על ידי טחינה?

כיצד משפיע מבנה הגרעין על המטבוליזם

ההגדרה של "גרעין מלא" הינה בעייתית מאוד. מספר מחקרים אפידמיולוגים מגדירים מזונות מגרעין מלא כאלה שמכילים לפחות 25% סובין מתוך סך המשקל של הגרעין המלא. על פי ה-FDA רק מזונות שבהם מעל 51% ממשקל הגרעין מורכב ממרכיבי הגרעין המלא, יכולים לרשום הצהרות בריאותיות בקשר לגרעין המלא ולמחלות.

למעשה ניתן לחשוב שבבדיקת המוצר על פי תכולת הסיבים שלו, ניתן לקבל קורלציה טובה לדרישות שלנו מהמוצר כמורכב מהגרעין המלא. אך זו הסתכלות פשטנית למדי, מפני שאף אחת מההגדרות הללו לוקחת בחשבון את מבנה הגרעין. למשל, לחם שעשוי מקמח מלא הינו בעל מדד גליקמי 2±71, כמו לחם לבן. לחם שמכיל כמות מכובדת של גרעיני חיטה מלאים הינו בעל מדד גליקמי 20, כלומר עד 30% פחות מלחם לבן. לא רק טחינת הגרעין אלא שינוי במבנהו ללא טחינה יכול להשפיע על המדד הגליקמי. המדד הגליקמי של תירס מלא הינו 4±53, אך המדד הגליקמי של פופקורן הינו 7±72, ממש כמו בלחם לבן!!! יש לשים לב שמדובר באותו הגרעין מלא, רק שהמבנה שלו פוצל.

מבנה הגרעין הוא זה שמשפיע על המטבוליזם של תכולת הפחמימות כנראה על ידי השפעתו על העיכול וספיגה. העובדה שבמחקרים אפידמיולוגים והתערבותיים המבנה של הגרעין אקראי לחלוטין מטיל ספק כבד בכל מה שידוע לנו עד היום בנושא חשוב זה, אשר אמור להשפיע על הדרישות הבריאותיות של מוצרים שונים."

שאלה: ד"ר ליפובצקי, מה המסר שלך לדיאטנים לאור המידע החדש שהבאת בהרצאתך?

"צריך להבחין בין השפעת הדגן המלא על שני סוגי תחלואה. כשטוחנים דגן מלא לקמח, עדיין קיימים בו יתרונות למערכת העיכול. מחקרים תצפיתיים ומחקרי מטא-אנליזה הדגימו, כי בזכות צריכת קמח מלא ומוצריו קיימת ירידה של תחלואה מסרטן המעי הגס והרקטום. ואולם מבחינת ההשפעה על תחלואה במחלות קרדיווסקולריות וסוכרת האפקט המיטיב כמעט נעלם. ולכן, כדאי להמליץ למטופלים לאכול בנוסף ללחם המכיל קמח מלא, גם גרעינים בצורתם הטבעית, המלאה, ולשלב אותם בדייסות ובדגני בוקר".

דגן מלא דגנים יוניליוור מדד גליקמי נסטור ליפובצקי
ניוזלטר
דייסות Oats & More

דייסות Oats & More

ניוזלטר אפריל 2024

ניוזלטר אפריל 2024

לרשימה המלאה ולהרשמה
 
עדכונים
תקנון הסקר על דייסות Oats & More של תלמה

תקנון הסקר על דייסות Oats & More של תלמה

שיבולת שועל וסיב בטא-גלוקן: על ההשפעות הבריאותיות והמנגנונים הפיזיולוגיים

שיבולת שועל וסיב בטא-גלוקן: על ההשפעות הבריאותיות והמנגנונים הפיזיולוגיים

סלט עלים עם ויניגרט סלק

סלט עלים עם ויניגרט סלק

 
תגיות
תגיות
אודי ואושר אינפוגרפיקה ארוחת בוקר בת אל גולדשטיין גילי חיים דיאטנים צעירים הילה סקודוביץ הפחתת נתרן הרגלי אכילה הרגלי תזונה חלבון טבעוני טיפים יוניליוור יוניליוור בריאות ילדים ותזונה ירקות ללא גלוטן מדברים מחוץ לצלחת מור טלר מתכון מתכון בריא סדנת בישול עמותת עתיד עמית גנור פודקאסט פורום דור העתיד צבי מגזיניק קנור קרן דודסון קרן דוידסון שי אוחיון שיבולת שועל שיווק דיגיטלי שירי אלטמן שיר מצויינים שמן זית שמן קוקוס שרלוט גרון תזונה תזונה בריאה תזונה מבוססת צומח תזונה נבונה תזונת ספורטאים תלמה
כללי
  • דף הבית
  • אודות
  • מותגים
  • תוכנית הקיימות של יוניליוור
  • צרו קשר
כלים לדיאטנים.יות
  • מידע לעסק עצמאי
  • מצגות וסרטונים
  • מאמרים וכתבות
  • ניוזלטר
  • מחשבונים וכלים שימושיים
  • המלצות איגודי בריאות בעולם
  • אתרי תזונה מומלצים
  • ארגוני בריאות בעולם
  • מידע וקישורים חיצוניים
עוד בשבילכם
  • קופונים לאנשי מקצוע
  • מתכונים
  • ארכיון פורום תזונה מקצועי
הישארו בקשר!









    © כל הזכויות שמורות יוניליוור 2024
    גלילה לראש העמוד