• לערוץ ה-youtube שלנו
חדשות תזונה ובריאות
חדשות תזונה ובריאות
מידע מקצועי עבור דיאטנים, כנסים ואירועים בעולם המזון, תזונה ובריאות, הנחיות ותקנות ועוד.
  • דף הבית
  • אודות
        • עלינו
        • תוכנית הקיימות של יוניליוור
        • מותגים
  • מידע מקצועי עבורכם
        • מידע לעסק עצמאי
        • מצגות וסרטונים
        • מאמרים וכתבות
        • אינפוגרפיקות
        • צרכנים – מאפיינים, מגמות וטרנדים
        • מפגשי פורום
  • ניוזלטר
        • דייסות Oats & More

          דייסות Oats & More

        • ניוזלטר אפריל 2024

          ניוזלטר אפריל 2024

        • ניוזלטר דצמבר 2023

          ניוזלטר דצמבר 2023

        • ניוזלטר נובמבר 2023

          ניוזלטר נובמבר 2023

        • לעוד ניוזלטר
  • מתכונים
        • סדנת בישול דיגיטלית עם אודי ואושר
        • לעוד מתכונים
        • פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם
          העשרת התפריט בירקות

          פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם

  • קופונים לאנשי מקצוע
        • לכל הקופונים
        • 40% הנחה על מוצרי ברנפלקס אקסטרה חלבון ואקסטה פייבר

  • פודקאסטים
        • פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו
          פודקאסט

          פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו

        • פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול
          פודקאסט

          פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול

        • פרק  13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי
          פודקאסט

          פרק 13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי

        • פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן
          פודקאסט

          פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן

        • לעוד פודקסטים
  • צרו קשר
  • לערוץ ה-youtube שלנו
  • דף הבית
  • אודות
  • מידע מקצועי עבורכם
  • ניוזלטר
  • מתכונים
  • קופונים לאנשי מקצוע
  • פודקאסטים
  • צרו קשר
  • לערוץ ה-youtube שלנו
חיפוש
חדשות תזונה ובריאות
חדשות תזונה ובריאות
  • דף הבית
  • אודות
        • עלינו
        • תוכנית הקיימות של יוניליוור
        • מותגים
  • מידע מקצועי עבורכם
        • מידע לעסק עצמאי
        • מצגות וסרטונים
        • מאמרים וכתבות
        • אינפוגרפיקות
        • צרכנים – מאפיינים, מגמות וטרנדים
        • מפגשי פורום
  • ניוזלטר
        • דייסות Oats & More

          דייסות Oats & More

        • ניוזלטר אפריל 2024

          ניוזלטר אפריל 2024

        • ניוזלטר דצמבר 2023

          ניוזלטר דצמבר 2023

        • ניוזלטר נובמבר 2023

          ניוזלטר נובמבר 2023

        • לעוד ניוזלטר
  • מתכונים
        • סדנת בישול דיגיטלית עם אודי ואושר
        • לעוד מתכונים
        • פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם
          העשרת התפריט בירקות

          פרק 1: העשרת התפריט בירקות- רוטב ירקות שמתאים להכל – מתכון מצולם

  • קופונים לאנשי מקצוע
        • לכל הקופונים
        • 40% הנחה על מוצרי ברנפלקס אקסטרה חלבון ואקסטה פייבר

  • פודקאסטים
        • פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו
          פודקאסט

          פרק 15- על הפרעות קשב, תזונה והרגלי אורח חיים בריאים עם ד"ר שירלי הרשקו

        • פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול
          פודקאסט

          פרק 14- אירועי סוף שנה- זה קורה לכולנו. נטע קיילר ושחר כוכבי מדברים טיפול

        • פרק  13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי
          פודקאסט

          פרק 13- נתלבש על זה. תרפיה של הלבוש עם ד"ר טלי סטולובי

        • פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן
          פודקאסט

          פרק 12- לצלול לעומקי השינה. על שינה ותזונה עם סיון אבוט ברקן

        • לעוד פודקסטים
  • צרו קשר
  • לערוץ ה-youtube שלנו
חיפוש
דף הבית » מאמרים וכתבות » הפחתת סוכר והשפעתה על חוש הטעם מאת תמי מירון.

הפחתת סוכר והשפעתה על חוש הטעם מאת תמי מירון.

מערכת האתר

על השפעתה של הפחתת סוכר הדרגתית על חישת הטעם, ועל חשיבותה בהצלחת התהליך במזונות מעובדים.

מאת: ד"ר תמי מירון, מומחית בפיתוח מוצרי מזון

צריכה עודפת של סוכרים תורמת לעלייה במגמת ההשמנה וההשלכות הבריאותיות של כך ידועות ומבוססות1.

ארגון הבריאות העולמי (WHO) פרסם בשנת 2015 הנחיה לפיה יש להפחית בקרב מבוגרים וילדים את צריכת הסוכר (מונו ודי-סכרידים) לפחות מ-10% מסך האנרגיה הנצרכת בשלב ראשון, ולפחות מ-5% בהמשך2.

המזון המתועש מהווה מקור עקרי לצריכת הסוכר העודפת. תעשיית המזון מכירה בצורך להפחית את רמת הסוכר במזון ועד כה נעשו מאמצים במספר מודלים שנכשלו, כגון הטלת מיסים על מוצרים עתירים בסוכר והגברת המודעות לתזונה נכונה בקרב הציבור. חינוך השוק הוא תהליך ארוך שאין לוותר עליו, אך עד כה תהליך זה לא תרם משמעותית להפחתה של צריכת הסוכר.

הפחתה הדרגתית ברמות הסוכר בצורה שקופה לציבור היא גישה מעשית עם סיכויי הצלחה גבוהים. גישה זו אומצה על ידי תעשיית המזון באנגליה בשנת 2014, בעקבות הצלחת התוכנית להפחתת נתרן, בה הצליחו להפחית את צריכת הנתרן באנגליה ב-30% במהלך 10 שנים. הפחתה של צריכת הנתרן הושגה באמצעות תהליך איטי והדרגתי לאורך זמן, וללא תוספת של משפרי טעם. בדרך זו, חוש הטעם של הצרכנים עבר התאמה בכל שלב של ההפחתה. המשמעות היא שסף החישה ירד כתוצאה מעליית הרגישות של הרצפטורים לטעם וכך, בריכוז מלח נמוך יותר, הורגשה אותה עוצמת מליחות כמו לפני הפחתת המלח3.

לכן, כדי להבטיח את הצלחת התהליך להפחתת צריכת הסוכר, פורמולציה מחדש של המוצרים חייבת להתבצע עם מינימום שימוש בתחליפי סוכר, על מנת שהרצפטורים של חישת המתוק יוכלו להתרגל ולהגביר את רגישותם. יש לציין כי פורמולציה מחדש צריכה להתבצע מבלי לפגום בתכונות נוספות של המזון המושפעות מן הסוכר, כגון מרקם, פלייבור וחיי מדף.

במחקר בו הופחתו רמות הסוכר במשקה חלב בטעם שוקולד גילו שהפחתה של 6.7% סוכר, ללא תלות בריכוז ההתחלתי של הסוכר, לא הורגשה על ידי הטועמים. ממצאים אלה תואמים ממצאים ממחקרים קודמים שבוצעו על מוצרי חלב אחרים, עוגות ונקטר תפוזים4. ההנחה של החוקרים היא שהערך של אחוזי ההפחתה שלא יורגש על ידי הציבור אף גבוה יותר, כיוון שבניסוי הטועמים נתבקשו לטעום שתי דוגמאות ברצף ולקבוע מי מהן מתוקה יותר. במציאות, לעומת זאת, הטעימה אינה השוואתית. מסקנה נוספת מהמחקר הייתה שבהשוואה של דוגמאות הקצה (הפרש של 28.9% בריכוז הסוכר) מידת ההנאה מהמוצר כולו הייתה זהה.

במחקר שבוצע לאחרונה (Wise et al., 2016)5, הראו החוקרים כי צריכה של דיאטה דלת סוכר (במשך 3 חודשים) גרמה לעלייה בסף החישה למתוק. ברמה התאית, עדיין לא ברור מהו המנגנון הגורם לעלייה בסף החישה למתוק כתוצאה מהפחתת הצריכה וישנן מספר השערות.

למרות שסף החישה למתוק עלה בניסוי זה, עדיין הנבדקים העדיפו מוצרים שהכילו יותר סוכר, מבחינת ההנאה מהמוצר5. בנוסף, לאחר 3 חודשים של דיאטה דלת סוכרים נתנו לנבדקים לבחור את התזונה שלהם והם בחרו בתזונה עתירת סוכר. מכאן שיש חשיבות רבה להפחתת סוכר בצורה הדרגתית, איטית ושקופה לקהל. כאשר המוצרים מכילים רמה פחותה של סוכר יש הסתגלות הן במישור הפיזיולוגי והן במישור החושי, ואין פגיעה בחוויית הצריכה. ראוי לציין כי זהו ניסוי ראשוני עם 16 משתתפים בקבוצת בדיקה ו-17 משתתפים בקבוצת ביקורת, ויש לחזור על הניסוי עם מדגם גדול יותר.

מקורות ספרות:

  1. MacGregor GA; Kawther M. 2014. Action on sugar – lessons from UK salt reduction programme. Lancet (383) 929-31.
  2. Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015.
  3. Ma, Y; He, FJ; Yin, Y; Hashem, KM; MacGregor, GA. 2016. Gradual reduction of sugar in soft drinks without substitution as a strategy to reduce overweight, obesity, and type 2 diabetes: a modelling study. Lancet Diabetes Endocrinology 4(2) 105-14.
  4. Oliveira D; Reis F; Deliza R; Rosenthal A, Giménez A, Ares G. 2016. Difference thresholds for added sugar in chocolate-flavoured milk: Recommendations for gradual sugar reduction. Food Research International 89 448–53.
  5. Wise PM; Nattress L; Flammer LJ; Beauchamp GK. Reduced dietary intake of simple sugars alters perceived sweet taste intensity but not perceived pleasantness. Am J Clin Nutr (103) 50–60.

כותבת: ד"ר תמי מירון

הפחתת סוכר מזון תעשייתי סוכר
ניוזלטר
דייסות Oats & More

דייסות Oats & More

ניוזלטר אפריל 2024

ניוזלטר אפריל 2024

לרשימה המלאה ולהרשמה
 
עדכונים
תקנון הסקר על דייסות Oats & More של תלמה

תקנון הסקר על דייסות Oats & More של תלמה

שיבולת שועל וסיב בטא-גלוקן: על ההשפעות הבריאותיות והמנגנונים הפיזיולוגיים

שיבולת שועל וסיב בטא-גלוקן: על ההשפעות הבריאותיות והמנגנונים הפיזיולוגיים

סלט עלים עם ויניגרט סלק

סלט עלים עם ויניגרט סלק

 
תגיות
תגיות
אודי ואושר אינפוגרפיקה ארוחת בוקר בת אל גולדשטיין גילי חיים דיאטנים צעירים הילה סקודוביץ הפחתת נתרן הרגלי אכילה הרגלי תזונה חלבון טבעוני טיפים יוניליוור יוניליוור בריאות ילדים ותזונה ירקות ללא גלוטן מדברים מחוץ לצלחת מור טלר מתכון מתכון בריא סדנת בישול עמותת עתיד עמית גנור פודקאסט פורום דור העתיד צבי מגזיניק קנור קרן דודסון קרן דוידסון שי אוחיון שיבולת שועל שיווק דיגיטלי שירי אלטמן שיר מצויינים שמן זית שמן קוקוס שרלוט גרון תזונה תזונה בריאה תזונה מבוססת צומח תזונה נבונה תזונת ספורטאים תלמה
כללי
  • דף הבית
  • אודות
  • מותגים
  • תוכנית הקיימות של יוניליוור
  • צרו קשר
כלים לדיאטנים.יות
  • מידע לעסק עצמאי
  • מצגות וסרטונים
  • מאמרים וכתבות
  • ניוזלטר
  • מחשבונים וכלים שימושיים
  • המלצות איגודי בריאות בעולם
  • אתרי תזונה מומלצים
  • ארגוני בריאות בעולם
  • מידע וקישורים חיצוניים
עוד בשבילכם
  • קופונים לאנשי מקצוע
  • מתכונים
  • ארכיון פורום תזונה מקצועי
הישארו בקשר!









    © כל הזכויות שמורות יוניליוור 2024
    גלילה לראש העמוד