זה כבר ממש חוזר על עצמו..כל כמה חודשים מתפרסם מחקר הסותר את הקודמים באשר לתרומה של אומגה 3 להפחתת סיכון קרדיווסקולרי.. אולי אפשר מורה נבוכים ?
זה כבר ממש חוזר על עצמו..כל כמה חודשים מתפרסם מחקר הסותר את הקודמים באשר לתרומה של אומגה 3 להפחתת סיכון קרדיווסקולרי.. אולי אפשר מורה נבוכים ?
תודה על השאלה, זה באמת מבלבל.
בשנת 1979 יצא מחקר DART ובו הראו שתוספת 2 מנות דג לשבוע הורידה סיכון קרדיאלי במניעה שניונית. לאחר מכן מחקרי התערבות גדולים כמו הGISSI חזרו על התוצאות והביאו להמלצות לקחת תוסף אומגה-3 של 1 גרם ליום למניעה שניונית ואכילת 2 מנות דג לשבוע למניעה ראשונית.
בשנים האחרונות התפרסמו מטה אנאליזות ובהן לא נמצא אפקט מועיל של תוסף אומגה-3 והתעורר סימן שאלה לגבי השפעתה החיובית. בהמלצות האחרונות למניעת מחלות קרדיוואסקולריות, הדגשנו, שמטופלים עם מחלת לב כלילית, שמטופלים תרופתית בסטטינים ובאספירין ואינם מאוזנים, יכולים להפיק תועלת מנטילת תוסף אומגה-3. אבל ההמלצה אינה גורפת כמקודם.
במחקר הנוכחי בדקו צריכת דגים ומחלת לב במחקר בריאות הנשים. לא נמצא קשר במניעה ראשונית בין אכילת דגים לתחלואה קרדיאלית. האנאליזות ממחקר בריאות הנשים עלולות להטעות מכיוון שמדובר במחקר עוקבה שבו לא ברור מהי הסיבה ומה המסובב. אני נוטה לחשוב שבמחקרים בהם לא נמצא קשר, קיים ערפלן לקשר. ושבאופן כללי ההמלצה על דיאטה מאוזנת יחד עם ניתוח סטטיסטי באמצעות Factor analysis יכולה להתאים יותר במחקרים מסוג זה. בעצם זה לא אמור לשנות את ההמלצות התזונתיות הכלליות שלנו.
הדגים הם תחליף עשיר חלבון ועם שומן מסוג אומגה-3 ולכן אם הם מחליפים בשר בתפריט הם הופכים אותו לבריא יותר. החסרונות של המחקרים האחרונים הם דווקא בכך שהדגים במקומות שונים בעולם שונים במרכיביהם ולא ברור אם התוצאה המדווחת ניתנת להכללה לישראל.